Oceanië

Een kijkje in Oceanië.

Een dag in groep Oceanië begint met een begroeting door juf Bianca of juf Chantal bij de deur. Vanaf 8.20 komen de kinderen binnen zodat we de dag om 8.30 kunnen starten. Op vrijdagmiddag is juf Saskia in de klas.

Dit schooljaar hebben we een LIO stagiair, Meester Mark is tot de voorjaarsvakantie bij ons in de groep.

We werken met methodes, maar kijken bij elke les of en hoe we deze zo kunnen ombouwen zodat we een rijke en uitdagende leeromgeving bieden voor de leerlingen. Dit resulteert er in dat er geregeld lessen zijn waarbij de werkboeken in de kast blijven, we het doel van de les pakken en kiezen voor een verwerking die motiveert en inspireert.

Een voorbeeld hiervan; Doel van Chinees -> Ik heb kennis over Chinese namen en kan mijn eigen naam in het Chinees schrijven. We hebben de chromebooks erbij gepakt, zijn gaan vertalen en hebben uiteindelijk een graffiti tag gemaakt van onze Chinese naam. De betrokkenheid was zeer hoog en de resultaten supergaaf!

Wekelijks gaan de leerlingen van Oceanië die zich hiervoor opgegeven hebben als tutor naar groep Europa. Hier lezen ze samen met leerlingen van groep 3/4.
Andere leerlingen werken op dat moment aan de organisatie van de schoolbibliotheek, ze geven dit helemaal zelf vorm. We hebben inmiddels heuse biebpasjes met een bijbehorend uitleensysteem.

Groep Oceanië is de stamgroep van groep 8.

 

In het kader van de groepsvorming gaan wij aan het begin van het schooljaar op kamp. De leerlingen leren elkaar op die manier beter kennen in een korte periode. In de activiteiten die gedaan worden is veel afwisseling zodat er veel mogelijkheden zijn om ieders kwaliteiten tot uiting te laten komen. 

 

Naast de doelen die ook gesteld worden in de andere groepen van het HBC, zijn er in Oceanië ook een aantal doelen die specifiek gericht zijn op de overgang naar het VO.

 

We gaan op bezoek bij een aantal VO scholen en hebben het in de klas geregeld over het VO. Zo komt deze "ver van mijn bed show" geleidelijk aan dichterbij en werken we naar een zo vloeiend mogelijke overgang toe.

 

Begin groep 8 stelt elke leerling minimaal één doel voor zichzelf waar hij/zij in het laatste leerjaar van de basisschool aan wil werken. Dit verschilt sterk per leerling. We zien dat dit de leerlingen helpt om zichzelf te motiveren.

 

We sluiten het jaar af met een musical oid, het is heel gaaf om te zien hoe de rolverdeling als automatisch gaat en iedereen op zijn eigen manier een bijdrage levert aan dit afsluitende onderdeel van groep 8.